Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bombaj 5. 10. 2009 - den 3. - Pěšky po štetlu

Ráno je horko stejné, jako bylo večer a leje jako z konve, jen ta konev je nějaká moc veliká. Nemáme jídlo ani pití a tak se poptáme na nějakou hospodu. Jsou tady v okolí jen vegetariánské, což je pro nás v první chvíli zklamání, ale co naplat, jsme přece v Indii. Volíme tu nejbližší. První výběr jídla je hra na náhodu.

A už se to nese! Vypadá to nádherně. Voní to. Je to takové celé červené a mastné. Usmíváme se v blaženém očekávání. Testovací zobanec zleva, testovací zobanec zprava. No tohle! Chutná to ještě líp, než to vypadá. Po dalších soustech naše nadšení jenom stoupá a ládujeme se tou pálivou věcí o sto šest. Vyprazdňujeme misky bleskem. Až když jsme hotoví, nacpaní a spokojení, vídíme, že na stole jsou prázdné čisté talíře. Jedli jsem se servírovacích misek! Měli jsme si to postupně přendávat na ty talíře. No jo, no.

Po dobrém obědě jdeme na procházku. Naším cílem je budova vzdálená asi 3 kilometry. Ze začátku se nezdá, že by cesta byla problém, ale po návštěvě kopírky, kde si necháváme dělat kopie hlavní dvoustrany pasů pro náš hotel, se cítíme trochu dezorientovaně, většina ulic nemá jméno v latince. Pokud má, je tak strašně dlouhé, že se nevejde do naší krátké paměti. Ptáme se na mapu. Posílají nás k čertům ďáblům, jednou sem, pak zas tam, až po deseti odbočeních a trojím průchodu stejnou ulicí nacházíme ten správný úsek ulice po jedné straně plný knihkupectví. Obchod nemá dveře. Pult je ve výklenku, rovnoběžný s ulicí, takže prostor pro zákazníky je jen metr hluboký, a vše za pultem je chaotický sklad. Knihy tam mají hala-bala nacpané v policích od podlahy až po strop, přetékají z bedniček u nohou prodavačů, hromadí se na pultu. Je to páté přes deváté. Příručka Linuxu vedle knihy o chovu kuřat, román v hindí vedle anglické knížky o rododendronech. Oči mě z toho, knihomolovi starému, nadšením švidrají, nevím, kam se dřív podívat.

Svou výškou i účesem budím pozornost personálu. Všichni tři prodavači se přede mnou srocují, mluví srozumitelnou byť hodně indickou „inglistynou“. Požádám o atlas města Bombaje. Sláva, mají hned tři. Beru ten nejsilnější a nejmoderněji vypadající svazek do ruky, otvírám ho a naivně se pokouším určit svou polohu na mapě. Bohužel, najdu sotva tu správnou stránku. Když se s problémem obrátím na prodavače, ukazuje se, že v mapě vůbec neumí číst a musí si povolat posily. Zachraňuje nás zákazník, štíhlý, jemný pán s brýlemi a šedými vlasy. Ukáže nám na mapě, kde jsme, čistou angličtinou jen s lehkým indickým přízvukem nám popíše okolí a popřeje mnoho štěstí při pobytu v Indii. Zdvořile děkujeme a odcházíme. Bohužel předčasně. Nemůžeme na mapě najít náš cíl, tu budovu, ke které míříme, a kterou podle slov našeho kontaktu „zná každý taxikář“. Stojí nás to ještě několikeré vyptávání, při kterém selže i policajt. Že mnoho policajtů zrovna nejedlo vtipnou kaši, vím dobře z domova, ale aby policajt neuměl číst mapu, to jsem ještě neviděl. Kdyby se náš neujal další šedovlasý obrýlenec, byli bysme v pytli.

Mašírujeme statečně, nedbáme troubení, spolu s domácími se proplétáme mezerami mezi popojíždějícími auty, sebevražedně vpadáme do křižovatek. Připadá nám, že si už vedeme dobře a vzájemně se za to s Liborem chválíme. Ještě nevíme, že za dva, za tři dny budeme podstatně oprsklejší, a po dvou týdnech budeme přecházet ulice skoro jako opravdoví Bombajané. Tady se buď učíte rychle, nebo musíte pryč.

U našeho dnešního cíle šmírujeme místní hotel. Je pěkný, má Internet, tiskárny k PC (i barevné) a malou restauraci. Ukážou nám pokoj se sprchou, hajzlíkem, sejfem, sedačkou, konferenčním stolkem, křeslama, no prostě paráda, kam se hrabe Evropa. Líbí se nám to. Personál je vlídný, my také, a je vlastně rozhodnuto.

Ale přesto se o pár hodin později rozhodneme zůstat, tam kde jsme, u Opera House v Girgaonu. Hotel Aden s usměvavým, zcela neprofesionálním recepčním a jeho čtyřmi pomocníky – hubenými rozjívenými kluky – se nám nechce opustit. Je tam čisto, větrák funguje, postele jsou nové, povlečení čisté, žádný hmyz, už dokonce víme, na co je ta krátká hadice s malou sprchou vedle hajzlmísy (na mytí pr****). Nic víc nepotřebujeme.

Ještě tady dole v Marine Lines zapadneme do červenobílého bufetu s umakartovými stolky, vypadá asi jako Sputnik v Brně nebo automat Koruna na Václaváku na konci 70. let. Utřou nám stůl, dají nám jídelní lístek, přinesou vodu, a za chvíli do sebe pereme čínské nudle s čili a zeleninou. (No, dobře, přeháním, bylo to vlastně čili s nudlemi a zeleninou.) Pálí to jak ďas, ale nám to chutná, a ovocný džus je taky fajn.

Cesta zpět je náročná. Strašně prší a musíme si koupit deštníky. Bohužel v krámě s deštníky zapomenu atlas města a zjistím to až po setmění, když mám pocit, že se mi něco stalo s orientací. Do hotelu dojdeme doslova „na blint“, a máme z pekla štěstí, že jsme odbočili správně podle instrukcí chlapa z ulice a kousku papírku. Když přijdeme na hotel jsme groggy. Hluk a provoz, tisíce lidí a vedro nás úplně vyždímaly. Ale o deváté už zase mažeme na další porci čehosi pálivého.

Ušli jsme ten den baj voko 9 nebo 10 km, ale věřte mi, že v tom parnu, a dopravním bordelu to je jak 50 u nás mezi poli.

Už vím, co jsem si zapomněl doma: je to ta „sloha s přípravou na cestu, informacemi o telefonních číslech na důležité úřady, předpovědi počasí na týden, detailními mapami vybraných oblastí města z Google Maps a mnoha dalšími užitečnými informacemi, bez kterých tam prostě nikdo rozumný nemůže jet“. Desetkrát jsem prohledal všechny kapsy batohu. Sloha nikde není. Prohledal jsem teda paměť. Slohu jsem naposledy určitě viděl v Praze na letišti. Hm, tam je nám fakt platná.

Sprcha, cigáro, pokec s prodavačem bramborových kuliček. Doprava utichá, poslední cigáro. A jdu spát.

 

Noční objev

Je noc. Asi půl druhé. Nemůžu spát vedrem. Píšu deník a chce se mi kouřit. Vyjdu tiše ven a kouřím na chodbě u oken do ulice. Naproti parkují dva taxíky. Řidič busíku Suzuki spí uvnitř, dveře má otevřené. Řidič sedanu Tata leží na zádech na zadní kapotě jednu paži má přes oči, druhá mu visí z auta dolů.

Nahlédnu na chodník pod okny a tam, na dvou olezlých matracích spí majitel stánku s bramborovými kuličkami a jeho synovec. Leží rozcabení, polonazí, shora krytí jen kusem hadru a trochu chránění malým přesahem prvního patra hotelu, sotva metrovým. Prosmeknu se chodbou po špičkách okolo spícího personálu, který leží na dekách na chodbě, a beru si foťák. Snímky jsou mizerné, v tom slabém světle se to nedá vyfotit (a já ani moc fotit neumím). Škoda, doufal jsem, že zachytím tu strašnou noční scénu i pro vás tam doma.

Nevím, kolik lidí spí denně na ulici v tomhle městě, ale z toho, co jsem zatím viděl tady v okolí za ty 3 dny, jich budou tisíce nebo desetitisíce. Další zřejmě spí přímo na pracovišti, jako personál tohodle hotelu, jiní ve svých krámcích. O velikosti a vybavení bytů v téhle chudé čtvrti si nedělám iluze.

Tohle nevyřeším a řešit to nebudu. Ale nemůžu o tom nenapsat. Synovec stánkaře pracuje 6 dní v týdnu jako řidič auta pro nějakou firmu, nepochopil jsem jakou, za plat 7500 rupií měsíčně. V neděli prodává za svého strýce ve stánku bramborové kuličky s cizrnovou náplní. Miska jídla za deset rupií. Jeho strýc mi dnes nabídl ochutnání zdarma. Dal jsem mu deset a on do mě narval další tři kuličky. Na chuť nic moc. A matlá se to. Mladej při tom prodávání sní o tom, že odjede za bratrancem do Saúdské Arábie, kde by mohl jako řidič vydělávat pětadvacet tisíc rupií měsíčně. Považte, takovej plat! Naše koruna je momentálně asi 2 rupie a sedmdesát šušňů.

Narodíte-li se v Bombaji na ulici, pravděpodobně se z tý ulice nikdy nedostanete. Ocitnete-li se v Bombaji na ulici, už asi nikdy jinde nebudete. Ale tohle platí i pro naše české bezdomovce. Je dobré to vidět a vědět. Rychle vás to donutí přemýšlet o hodnotách, o jejich žebříčku, a o vlastních potřebách.

Celý den jsem pozoroval lidi v ulicích, v autech a autobusech, číšníky v restauracích, stánkaře, děti v uniformách na cestě ze školy. Jsou na tom většinou bídně, hubení, chatrně oblečení, nemajetní. Málokdo jde po ulici s taškou, za to často táhne vozík, nese balík na hlavě nebo něco vyrábí. A přitom se jich většina usmívá!

U nás vláčíme tašky, a škaredíme se na svět okolo.

Je půl třetí v noci, jdu spát. Dobrou noc Mumbai.

 

 

Autor: Zdeněk Bobek | středa 2.12.2009 9:00 | karma článku: 12,08 | přečteno: 1077x
  • Další články autora

Zdeněk Bobek

Světový jazyk

Před pár lety jsem podlehl naléhání naší sousedky, a šel jsem učit angličtinu na učňovskou školu. Nebylo to nijak výdělečné, to ostatně učitelování nikdy nebylo - a bohužel ani nikdy nebude, ale bylo to velmi poučné. Velmi jsem se těšil, že náctiletá mládež vnese do mého života plného nudných technických překladů a cílevědomých manažerů z večerních kursů pro dospělé trochu svěžího vzduchu. S optimistickým úsměvem jsem vpadl do třídy, počmáral jsem tabuli časováním slovesa "to be" a procvičoval jsem jednoduché věty. Občas jsem utrousil bonmot o důležitosti angličtiny pro číšníky a servírky, občas jsem cvičení oživil nějakou legrační větou. Dětem se to líbilo. Jaké bylo mé překvapení, když mi po několika týdnech sdělili, že moje hodiny jsou príma, ale němčina je stejně důležitější než angličtina.

7.9.2013 v 10:00 | Karma: 15,19 | Přečteno: 593x | Diskuse| Kultura

Zdeněk Bobek

Zvýšení DPH na knihy je barbarské

Zdražení knih, která vyvolá vyšší sazba DPH, bude mít neblahé důsledky nejen pro knižní trh, ale i pro vzdělávání. Vládní úřednící, si nejsou schopni uvědomit, jaké to může mít důsledky. Nejspíš sami, krom oběžníků a vzkazů na stole, mnoho nečtou.

5.3.2011 v 12:20 | Karma: 12,19 | Přečteno: 712x | Diskuse| Politika

Zdeněk Bobek

Bombajské motorky

Bombaj a motorky, to prostě jedno bez druhého nemůže být. V městě s příliš úzkými ulicemi, stavěnými ve zcela jiné epoše, které se ucpávají stokrát za den, aby se zase jako zázrakem uvolnily a opět na chvíli proudili svou dvaceti až třicetikilometrovou rychlostí je motorka nejpraktičtějším dopravním prostředkem. Jsou jich tady miliony. Všech značek a typů. Hondy, Yamahy, Yezdi, čínské motorky, indické motorky, skútry, naháče, choppery, novější i starší, cokoli si vzpomenete, dřív nebo později to uvidíte. Viděl jsem mnoho Enfieldů, vypadaly jak z muzea, ale před rekonstrukcí, a ten zvuk, všichni milovníci chopperů musí při tom zvuku slintat.

21.6.2010 v 17:30 | Karma: 11,36 | Přečteno: 896x | Diskuse| Cestování

Zdeněk Bobek

11. 10. 2009 den 9. - Neděle

Musel jsem svoje psaní o Bombaji přerušit, protože v mém životě se odehrálo několik dramatických a smutných událostí, které mou mysl odvedli jinam. Ale teď se vracím, abych pokračoval ve vyprávění, které jsem nazval Bombajský deník, a které přestane být deníkem, protože s odstupem času cítím, že nemá smysl popisovat den za dnem, jak jsem je naťukal do laptopu v hotelu, ale spíše za zaměřím na několik oddělených témat. Takže jedeme dál:

12.6.2010 v 21:05 | Karma: 9,18 | Přečteno: 677x | Diskuse| Cestování

Zdeněk Bobek

Ta naše armáda česká

Tak jsme se zase předvedli, hezky česky. Generál Šedivý napsal svůj názor, opřel se o svou celoživotní zkušenost a o své vzdělání, a napsal upřímně, co si myslí. Napsal to právě včas, doslova za 5 minut 12, v době, kdy se bude zase rozhodovat o změnách, o penězích a o organizaci naší armády. Pro pana generála je armáda národní poklad. OK, já bych to až tak vzletně nenazval, držel bych se víc při zemi, ale já nejsem generál, který armádě zasvětil celý svůj život, takže ode mne by to znělo divně.

12.6.2010 v 15:58 | Karma: 24,22 | Přečteno: 2266x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Bobek

Bombaj 9. 10. 2009 - 7. den – Rajské zahrady

Dnes jsme jen něco zařídili na půl hodinky a pak jsme si hráli na turisty. Výprava na Malabar Hill se ukázala jako skvělý nápad. Bombaj k nám otočila svou přívětivou tvář. Aspoň na chvíli, po těch náročných dnech aklimatizace. Zvykáme si, i když pomalu.

14.12.2009 v 8:28 | Karma: 8,23 | Přečteno: 922x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Bobek

Bombaj 8. 10. 2009 - den 6. – Den dobrých znamení

O hledání Cyber Café, setkání s Evropany, Bombajských kontrastech, a příběh prodavače bramborových placiček.

7.12.2009 v 11:11 | Karma: 10,37 | Přečteno: 903x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Bobek

Bombaj 7. 10. 2009 - den 5. – Krize

Je mi hnusně. Od rána ležím. Blivno od žaludku, chřipkovitě všude jinde. Liborovi se nedaří, jak si vše naplánoval, a náladu má taky pod psa. Jako by nám byla včerejší sáhodlouhá a důkladná porada u oceánu na nic. Válím se v posteli, pospávám, naslouchám Liborovým analýzám situace a chabě přitakávám nebo se pokouším o námitky.

4.12.2009 v 12:00 | Karma: 10,71 | Přečteno: 904x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Bobek

6. 10. 2009 – den 4. - U oceánu

Ráno spíme jako zabití a pak vyrážíme na Chowpatti Beach. Koupat se nebudeme, už vím, že voda zálivu je špinavá. Budeme mít poradu. Vykračujeme po Marine Drive a probíráme záležitosti, kvůli kterým jsme přijeli. Za chůze venku se přemýšlí líp, než ve stísněným hotelovém pokoji. Další důvod je ten, že Libor potřebuje chodit. A tak chodíme a chodíme ...

3.12.2009 v 7:30 | Karma: 11,20 | Přečteno: 1378x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Bobek

Bombaj 4. 10. 2009 - den 2. - Prádelna

Vyjít ven z klimatizované haly gigantického letiště znamenalo vstoupit do 30stupňového vedra a vlhka takového, že jsem mimoděk zvedl hlavu, abych se podíval jak vysoký ten skleník je. Ale nad mojí hlavou bylo jen šedé nebe dštící na zemi neutuchající déšť. Chvíli se potácíme sem a tam, zmatení z dlouhé cesty, zkřivení sezením, nevyspalí, otupělí.

30.11.2009 v 8:00 | Karma: 12,69 | Přečteno: 1083x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Bobek

Bombaj 3.10.2009 - den 1. - Cesta

O strastech cestování, nespravedlnosti malých porcí, pípajících rámech, mracích a o dojmech českého mouly z jeho prvního letu letadlem.

28.11.2009 v 22:40 | Karma: 13,95 | Přečteno: 1381x | Diskuse| Cestování

Zdeněk Bobek

Bombaj - příprava

Cesta z Brna do Bombaje v říjnu 2009 tak, jak jsem ji cítil a prožíval den za dnem. Nechme stranou účel cesty, není podstatný. Prostě se to tak seběhlo, že jsem na začátku října 2009 odletěl do Bombaje. Nikdy předtím jsem v Indii nebyl a všechno, co jsem o ní věděl bylo jen a jen z četby.

28.11.2009 v 19:13 | Karma: 13,36 | Přečteno: 1347x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1087x
Narozen v Praze, žije v Brně, pracoval v mnoha - často velmi odlišných - profesích. Dnes se živí jako překladatel, tlumočník a učitel angličtiny na volné noze. Miluje rokenrol, blues, boogie-woogie, dobré jídlo a zajímavé knihy a filmy.