Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bombaj 8. 10. 2009 - den 6. – Den dobrých znamení

O hledání Cyber Café, setkání s Evropany, Bombajských kontrastech, a příběh prodavače bramborových placiček.

Když už je tak zle, že si myslíte, že je všecko totálně nalevačku, často se to zlomí, a zase se to začne zlepšovat.

Prášky od doktora Bolíta zabraly, a já zase dostal chuť na cigaretu. Libor si ujasnil vyjednávací strategii a má veselejší pohled. Jdeme na procházkovou poradu – nebo poradní procházku? Za chůze se lépe přemýšlí a diskutuje. Promenáda u zálivu je plná lidí, po pobřežní ulici se valí auta tolika proudy, kolik si jich indičtí řidiči dokáží vytroubit, a my jdeme v tom vedru a kecáme a kecáme. Zase vidíme tu hezčí tvář Bombaje, mladé lidi, dvojice vodící se za ruce, kluky na kolech. Podél pobřeží stojí hezčí domy a dole směrem na Colabu vysoké budovy. Tam taky míří naše kroky, do Fortu, jádra staré Bombaje. Před prací ještě potřebujeme najít internetovou kavárnu, ale běda, nedaří se. Už dříve jsme zjistili, že Indové a mapa města nějak nejdou dohromady a teď se to projevuje v plné síle. V mapě neumí číst ani pracovníci turistického informačního střediska! Je to v pytli, posílají nás od čerta k ďáblu. Mladý student čumí do mapy jako by jí viděl poprvé a pak prohlásí, že kavárny jsou všude. Trpělivě mu vysvětluji, že chci kavárnu s internetem, Cyber Café, kde jsou kompjutrs, monitors a internet. Ale on neví, o čem mluvím.

Pak, když už jsem z toho definitivně otrávený a chystám se, že na nejbližším rohu chytím taxíka, aby nás odvezl zpátky k našemu hotelu, kde jsem něco jako internetovou kavárnu viděl, jde kolem blondýna se zrzavým dlouhánem v závěsu a s hipíkem, který vypadá indičtěji než všichni Indové dohromady. Vrhám se na ně a ždímám z nich informace. Ukazuje se, že Cyber Café je za rohem v malé uličce, naše bydlení v Adenu není levné, v Colabě se dá najít i levnější, v Indii neplatí žádná logika, a svoji polohu na mapě si musím hlídat sám, protože v Indii nikdo mapu číst neumí. Indicky vypadající hipík je Izraelec, a ti dva světlí jsou jeho noví kamarádi z Německa. Přidávají ještě fůru užitečných i zbytečných rad. Rozjařeně se na sebe smějeme. V Bombaji je Čech Němcovi bratrem a Němka Židovi sestrou, věřte mi to, cítili jsme to tak všichni čtyři. (pozn. pro zvědavce: Otázka marihuany projednávána nebyla.)

Internetová kavárna především není kavárna. Je to úzká díra do sklepa s několika počítači a nedýchatelným vzduchem. Rychle vyřizujeme potřebné internetové záležitosti, já jdu na svůj email na seznamu, jenže ouvej, když chci odeslat druhou odpověď na mail, server mi sdělí, že hrozí nebezpečí, že moje odpověď je spam a chce po mně opsat bezpečnostní kód. Ale ten má diakritiku. Kterej blbec, křičím česky nahlas, KTEREJ BLBEC u seznamu tečka cézet si vymyslel, že kontrolní kód pro odeslání mailu bude mít diakritiku? Toho pitomce by měli pověsit za varlata do průvanu a nechat ho tam viset, dokud nevyschne jako mumie od brněnských Kapucínů. Počítače v cizině prostě nedonutíte k české diakritice a email tečka seznam tečka cézet vám nedodá kontrolní kód bez diakritiky ani na dvacátý pokus. Mám chuť někoho zastřelit, nejlépe někoho z Horních Počernic, ale odnese to puberťák obsluhující tohle cyberdoupě, protože mi ty potíže vylepšil tím, že mě odstřihl. Házím mu stovku a říkám mu, že mě nechá připojenýho tak dlouho, dokud mu neřeknu, že končím. Pak se z tý kódový šlamastyky dostanu přes jinou mailovou schránku, která nic takovýho nechce a odešle vše, co potřebuju. Sezname, sezname, tys mě dneska naštval.

Libor ještě cyberkafuje a tak si jdu koupit džus. Prodavačka v bufetu má obrovské sladké oči, na čele červenou tečku a vypadá jako indická herečka Comátojméno Cojsemužzapoměl. Civím na ní chvíli jak na zjevení. Ale horko a žízeň vítězí, a navíc se nesluší, aby zadaní padesátníci flirtovali s indickými prodavačkami čínských limonád. Otáčím se zpět k mumraji na ulici, cucám limonádu a dívám se na další pozdrav mé domoviny. U chodníku parkuje krásný černý Superb. S volantem na pravé straně, samozřejmě. Šťastný znamení. Dopadne to všecko dobře říkám si a jdu vyhnat Libora od počítače.

Večer po práci si dáme ještě jednu túru po nábřeží. Je odliv, pláž se posetá odpadky, ale když zvednete oči a zadíváte se na to panoráma okolo zálivu, museli byste být slepí, abyste neviděli tu krásu. Holky se usmívají. Kdosi nám řekne hello sir. Den končí večeří v Shree Krishna Restaurant, pinglové nás zdraví jako staré známé. (bodejď by ne, nechali jsme jim minule slušný dýško).

Čtvrť Fort, kterou jsem dnes viděl, má svoje kouzlo. Ulice jsou čistší než v Girgaonu u Chawpatti, rostou tam z chodníků palmy, jsou tam parky, hezké výstavné budovy z koloniálních dob. I ta doprava je tam míň chaotická, na červenou se stojí, na zelenou se jede … nebo se mi to jen zdálo? Prostě je to rozdíl, a asi se budu muset podívat na Colabu kde, jak praví turistické příručky „bydlí většina cizinců“ a ještě na tu část na východ od Chawpatti, je tam park a na Google Maps to vypadalo dost slibně.

Bombaj, to jsou kontrasty, a zase kontrasty, dnes jich bylo několik …

Bezútěšnost hledání někoho, kdo se vyzná v mapě a zároveň ví, co je to internetová kavárna kontra setkání a radost nad německými turisty, kteří pomohli a poradili.

Vedro, ubíjející dusno vnitřních ulic města a vlahý stín uliček zarostlých obrovskými stromy ve Fortu.

Peklo provozu v ulicích (jako vždy) a klid parků u univerzity.

A ten poslední kontrast je bomba. Naše adresa na účtence má mimo jiné napsáno „Next to Panchratna Bldg.“ Ta Pančratna to ten vysokej špinavě žlutej barák, co tak hnusně trčí nad ulicí a jehož fasádu ničí odrbané bedničky klimatizačních jednotek v každém druhém okně. Bylo mi už první den trochu divný, že u vjezdu se pořád poflakuje banda uniformovaných černých šerifů, posedávají na židličkách a dloubou se v nose. Říkal jsem si, co tam asi hlídaj. Chlápek v uniformě nebo borec s krochnou za pasem – a někdy i s brokovnicí – je v Bombaji u kdejakýho většího baráku, ale tady jich je celý hejno. No, a odpověď je prostá: v týhle čtvrti, kterou jsem už snad vylíčil v dostatečně hrozných barvách, stojí budova největšího trhu s diamanty v Bombaji a pravděpodobně i v Indii. Aspoň to tak definoval náš usměvavý recepční pan Shukla. Představte si trh s diamanty ve věžáku a před ním umatlané stánky prodavačů roti, kokosových ořechů a bramborových placiček s cizrnovou majdou.

Chápete to? Já ne.

Příběh prosdavače bramborových placiček

Večer je krámek prodavače placiček pryč. Zmizela bedna s nádobím a vařičem, zůstalo jen olezlé lehátko a pár svršků visících na rezavé mříži uzavírající mezeru mezi domy. Ptám se recepčního, kam zmizel placičkový děda. Svou velice chatrnou angličtinou mi sděluje, že přišla policie a sebrala mu jeho živobytí, protože neměl licenci na stánek na chodníku. Dostal pokutu 5 000 rupií a zabavili mu jeho bednu s vařičem a nádobím. Před půlnocí se tam děda objevil zas, ustlal si na lehátku a dobrou noc. Domluva s ním není, umí jen pár slov anglicky. Recepční mi trochu shrnul jeho příběh. Přišel před pár lety do Bombaje z Váranasí ve státě Uttarpradéš, bydlel tam jen 2 km od místa, kde žije rodina recepčního. Za ním přišli i jeho dva synovci. Cílem bylo vydělat peníze, protože ve Váranasí třeli bídu. Tady ovšem taky, kšeft s plackami nevynášel mnoho, ale přesto něco posílal domů rodině. Teď je s tím konec, aspoň na čas, než si najde jiné místo, kde zase bude ilegálně plácat další bramborové kuličky a placky. Místní policie ovšem získala do městské kasy skvělou sumu pěti litrů. Na ten bordel, co v Bombaji panuje je to bezvýznamná epizoda, jakých se tady denně odehrají tisíce. A na ten rozpočet, který tohle město na svůj provoz potřebuje je to bezvýznamná suma, která město nezachrání. Ovšem pro náčelníka místního oddělení policie je to naděje na pěkné přilepšení k platu, protože, jak jinak, se zabavením živnosti se objevila i nabídka: za 3 tisíce úplatku do náčelníkovy kapsy je možno získat bednu s nádobím zpátky, a určité období tolerance, kdy policie bude dělat, že krámek nevidí. Korupce budiž pochválena.

 

Dovolím si na tomto místě parafrázovat svého jmenovce, místního bloggera (a jednoho z nejlepších studentů, které jsem kdy učil) Tomáše Bobka:

Počet opruzů: 2 (1 indickej policajt, co sebral dědovi nádobí na výrobu placek, a 1 neznámej českej programátor od Seznamu cézet)

Počet andělů: 2 (holka v bufetu s tečkou na čele a „svatý muž“, kterej se ochotně nechal vyfotit a nechtěl za to ani rupku)

Dneska je to vyrovnaný. Konečně dobrej den.

 

 

Autor: Zdeněk Bobek | pondělí 7.12.2009 11:11 | karma článku: 10,37 | přečteno: 903x
  • Další články autora

Zdeněk Bobek

Světový jazyk

Před pár lety jsem podlehl naléhání naší sousedky, a šel jsem učit angličtinu na učňovskou školu. Nebylo to nijak výdělečné, to ostatně učitelování nikdy nebylo - a bohužel ani nikdy nebude, ale bylo to velmi poučné. Velmi jsem se těšil, že náctiletá mládež vnese do mého života plného nudných technických překladů a cílevědomých manažerů z večerních kursů pro dospělé trochu svěžího vzduchu. S optimistickým úsměvem jsem vpadl do třídy, počmáral jsem tabuli časováním slovesa "to be" a procvičoval jsem jednoduché věty. Občas jsem utrousil bonmot o důležitosti angličtiny pro číšníky a servírky, občas jsem cvičení oživil nějakou legrační větou. Dětem se to líbilo. Jaké bylo mé překvapení, když mi po několika týdnech sdělili, že moje hodiny jsou príma, ale němčina je stejně důležitější než angličtina.

7.9.2013 v 10:00 | Karma: 15,19 | Přečteno: 593x | Diskuse| Kultura

Zdeněk Bobek

Zvýšení DPH na knihy je barbarské

Zdražení knih, která vyvolá vyšší sazba DPH, bude mít neblahé důsledky nejen pro knižní trh, ale i pro vzdělávání. Vládní úřednící, si nejsou schopni uvědomit, jaké to může mít důsledky. Nejspíš sami, krom oběžníků a vzkazů na stole, mnoho nečtou.

5.3.2011 v 12:20 | Karma: 12,19 | Přečteno: 712x | Diskuse| Politika

Zdeněk Bobek

Bombajské motorky

Bombaj a motorky, to prostě jedno bez druhého nemůže být. V městě s příliš úzkými ulicemi, stavěnými ve zcela jiné epoše, které se ucpávají stokrát za den, aby se zase jako zázrakem uvolnily a opět na chvíli proudili svou dvaceti až třicetikilometrovou rychlostí je motorka nejpraktičtějším dopravním prostředkem. Jsou jich tady miliony. Všech značek a typů. Hondy, Yamahy, Yezdi, čínské motorky, indické motorky, skútry, naháče, choppery, novější i starší, cokoli si vzpomenete, dřív nebo později to uvidíte. Viděl jsem mnoho Enfieldů, vypadaly jak z muzea, ale před rekonstrukcí, a ten zvuk, všichni milovníci chopperů musí při tom zvuku slintat.

21.6.2010 v 17:30 | Karma: 11,36 | Přečteno: 896x | Diskuse| Cestování

Zdeněk Bobek

11. 10. 2009 den 9. - Neděle

Musel jsem svoje psaní o Bombaji přerušit, protože v mém životě se odehrálo několik dramatických a smutných událostí, které mou mysl odvedli jinam. Ale teď se vracím, abych pokračoval ve vyprávění, které jsem nazval Bombajský deník, a které přestane být deníkem, protože s odstupem času cítím, že nemá smysl popisovat den za dnem, jak jsem je naťukal do laptopu v hotelu, ale spíše za zaměřím na několik oddělených témat. Takže jedeme dál:

12.6.2010 v 21:05 | Karma: 9,18 | Přečteno: 677x | Diskuse| Cestování

Zdeněk Bobek

Ta naše armáda česká

Tak jsme se zase předvedli, hezky česky. Generál Šedivý napsal svůj názor, opřel se o svou celoživotní zkušenost a o své vzdělání, a napsal upřímně, co si myslí. Napsal to právě včas, doslova za 5 minut 12, v době, kdy se bude zase rozhodovat o změnách, o penězích a o organizaci naší armády. Pro pana generála je armáda národní poklad. OK, já bych to až tak vzletně nenazval, držel bych se víc při zemi, ale já nejsem generál, který armádě zasvětil celý svůj život, takže ode mne by to znělo divně.

12.6.2010 v 15:58 | Karma: 24,22 | Přečteno: 2266x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Bobek

Bombaj 9. 10. 2009 - 7. den – Rajské zahrady

Dnes jsme jen něco zařídili na půl hodinky a pak jsme si hráli na turisty. Výprava na Malabar Hill se ukázala jako skvělý nápad. Bombaj k nám otočila svou přívětivou tvář. Aspoň na chvíli, po těch náročných dnech aklimatizace. Zvykáme si, i když pomalu.

14.12.2009 v 8:28 | Karma: 8,23 | Přečteno: 922x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Bobek

Bombaj 7. 10. 2009 - den 5. – Krize

Je mi hnusně. Od rána ležím. Blivno od žaludku, chřipkovitě všude jinde. Liborovi se nedaří, jak si vše naplánoval, a náladu má taky pod psa. Jako by nám byla včerejší sáhodlouhá a důkladná porada u oceánu na nic. Válím se v posteli, pospávám, naslouchám Liborovým analýzám situace a chabě přitakávám nebo se pokouším o námitky.

4.12.2009 v 12:00 | Karma: 10,71 | Přečteno: 904x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Bobek

6. 10. 2009 – den 4. - U oceánu

Ráno spíme jako zabití a pak vyrážíme na Chowpatti Beach. Koupat se nebudeme, už vím, že voda zálivu je špinavá. Budeme mít poradu. Vykračujeme po Marine Drive a probíráme záležitosti, kvůli kterým jsme přijeli. Za chůze venku se přemýšlí líp, než ve stísněným hotelovém pokoji. Další důvod je ten, že Libor potřebuje chodit. A tak chodíme a chodíme ...

3.12.2009 v 7:30 | Karma: 11,20 | Přečteno: 1378x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Bobek

Bombaj 5. 10. 2009 - den 3. - Pěšky po štetlu

Ráno je horko stejné, jako bylo večer a leje jako z konve, jen ta konev je nějaká moc veliká. Nemáme jídlo ani pití a tak se poptáme na nějakou hospodu. Jsou tady v okolí jen vegetariánské, což je pro nás v první chvíli zklamání, ale co naplat, jsme přece v Indii. Volíme tu nejbližší. První výběr jídla je hra na náhodu.

2.12.2009 v 9:00 | Karma: 12,08 | Přečteno: 1077x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Bobek

Bombaj 4. 10. 2009 - den 2. - Prádelna

Vyjít ven z klimatizované haly gigantického letiště znamenalo vstoupit do 30stupňového vedra a vlhka takového, že jsem mimoděk zvedl hlavu, abych se podíval jak vysoký ten skleník je. Ale nad mojí hlavou bylo jen šedé nebe dštící na zemi neutuchající déšť. Chvíli se potácíme sem a tam, zmatení z dlouhé cesty, zkřivení sezením, nevyspalí, otupělí.

30.11.2009 v 8:00 | Karma: 12,69 | Přečteno: 1083x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Bobek

Bombaj 3.10.2009 - den 1. - Cesta

O strastech cestování, nespravedlnosti malých porcí, pípajících rámech, mracích a o dojmech českého mouly z jeho prvního letu letadlem.

28.11.2009 v 22:40 | Karma: 13,95 | Přečteno: 1381x | Diskuse| Cestování

Zdeněk Bobek

Bombaj - příprava

Cesta z Brna do Bombaje v říjnu 2009 tak, jak jsem ji cítil a prožíval den za dnem. Nechme stranou účel cesty, není podstatný. Prostě se to tak seběhlo, že jsem na začátku října 2009 odletěl do Bombaje. Nikdy předtím jsem v Indii nebyl a všechno, co jsem o ní věděl bylo jen a jen z četby.

28.11.2009 v 19:13 | Karma: 13,36 | Přečteno: 1347x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1087x
Narozen v Praze, žije v Brně, pracoval v mnoha - často velmi odlišných - profesích. Dnes se živí jako překladatel, tlumočník a učitel angličtiny na volné noze. Miluje rokenrol, blues, boogie-woogie, dobré jídlo a zajímavé knihy a filmy.