Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bombaj 9. 10. 2009 - 7. den – Rajské zahrady

Dnes jsme jen něco zařídili na půl hodinky a pak jsme si hráli na turisty. Výprava na Malabar Hill se ukázala jako skvělý nápad. Bombaj k nám otočila svou přívětivou tvář. Aspoň na chvíli, po těch náročných dnech aklimatizace. Zvykáme si, i když pomalu.

Chawpatti z Malabar HillZdenek Bobek

Nedaleko od nás je zahrada, jmenuje se Kamala Nehru Park. Na Googlu to před týdnem vypadalo velmi slibně, ovšem skutečnost předčila všechna očekávání. Zahrady jsou tam dvě, jedna krásnější než druhá. Hluk města tam nedoléhá, je tam výhled na záliv a na velké budovy na nábřeží včetně Saifee Hospital, nemocnice, která vypadá spíš jako palác. Pár rostlin kvetlo, no, čekal jsem víc, ale ty co kvetly, voněly krásně, silně a sladce. Na některých stromech byly divné koule, asi plody, ale druh nevím. Nikdy jsem takové neviděl. Jiný strom měl drobně zpeřené listy a velikánské placaté lusky. Z dalšího splývaly na zem stovky vzdušných kořenů. Mezi tím jsou úhledné uhrabané nebo dlážděné cestičky a na lavičkách milenci nebo staré babky v luxusně vypadajících sárí. Jenže sárí já nerozumím a tak mi každé sárí připadá luxusní.

Ve stínu velikých stromů nám to dobře myslelo i povídalo. Vzduch je horký, ale není tam tak parno jako dole ve městě. Můžete tam sebou plácnout na zem, nikdo vás nevyžene z trávníku. Sedíte a klábosíte. Nápady přicházejí samy.

Ty zahrady jsou plné stromů a keřů, které neumím pojmenovat, nad korunami létal veliký dravec, všude to dýchalo vlhkem, růstem i tlením, je to prostě kus velice kultivovaného tropického lesa. Oáza klidu. Místo kde je možné přemýšlet, rozjímat, odpočinout si od hektického tempa města, které ovšem odtud z dálky vypadá čistě, úhledně a úspěšně. Bylo tam plno lidí, turistů, teda indických turistů, Evropana jsme nepotkali ani jedinýho. Druhá ze zahrad má stříhané keře do tvarů různých zvířat. Podle obvodové cesty jich je asi dvacet. Prohlídnul jsem si je pozorně. Každý keř má v sobě drátěnou kostru, podle které ho stříhají a za kterou zastrkují větvičky, aby nelezly, kam nemají. Kdyby bylo víc času, rád bych navštívil i další parky. Podle mapy jich je tady dost, někdy okolo chrámů, někdy jen tak. A na severu města je velký přírodní park, prý kus džungle. Říkáme si, že až budeme mít den volna, zajedem tam.

V tuhle pohodovou, klábosivou chvíli ještě netušíme, že žádný den volna na výlet do velkého parku nebude …

 

Na jih od parku je čtvrť pro ty lepší, bohatší, šťastnější a úspěšnější, Malabar Hill. Většina výškových budov je v zahradách s bránou a ostrahou, která na rozdíl od unavených umolousaných hlídačů dole ve městě vypadala dost ostře. Je tam i hodně policajtů, a pěkných aut (ano i Octavie!), méně provozu, prostě bydlet na Malabar Hill ve Bombaji je určitě terno. My jsme tam ovšem nikoho, ke komu by se dalo zaskočit na kafe neznali, a tak jsme si našli klimatizovanou hospodu a nacpali si břicha. Aby tam viděli, jak jí Češi. Tak.

Odpoledne jsme sestoupili na západní stranu kopce v naději, že dojdeme na břeh Arabského moře. Ale to se z jakéhosi důvodu, souvisejícího s geometrií tamních uliček nepovedlo, a tak jsme po hodinové session v CyberCafe (i tady si ofotili naše pasy, než nás pustili k počítači, co kdybysme byli teroristi, hodlající použít Internet ke nekalým rejdům) svěřili do péče taxikáře a frčeli zpět k promenádě u Chowpatti.

Řidič nezapnul taxametr a já byl ohromně zvědavý, kolik bude za cestu chtít. Řekl si 50 rupií, což na tak krátkou cestu bylo sprostě moc. „Fiftí rupis? Áre jů krejzi, ajm not stůpid.“ Už tady chytám ten místní přízvuk. „Tis šot vej ken kost fifti. I vil giv jů ten.“ No, no, no, fifti.“ Mele řidič. Vytáhnu peníze, dám mu dvě desítky. A říkám mu: „Ajm not outsajdr, I nou mumbai vel. Bí hepí twenty inaf for ju.“ Vzal dvacku, a vypadal docela šťastně. Bodejď by ne, podle mapy to mělo stát tak devět nebo deset rupek.

Tady musí být cizinec pěkně voraženej a smlouvat a smlouvat a nenechat si nasrat na hlavu. Pro obyčejnýho Bombajce je každý cizinec zdrojem peněz a ty je z něj nutno dostat rychle a při sebemenší příležitosti. Ceny se nadsazují, kolikrát až absurdně, a někdy to na vás prostě jen tak zkusí. Buď jim to vyjde, anebo ne. Třeba jako dnes ten řidič, nebo i takhle: Nahoře u těch krásnejch zahrad chci koupit dvě limonády, a ptám se „How much for two of these?“ A on: „Five hundred, sir.“ A já: „Good joke.“ A on se směje a říká: „No, no, just twenty two.“ Dostane stovku a přesně vrátí. A smějeme se oba.

A tady je pár fotek z toho krásného parku. Omluvte sníženou kvalitu, já opravdu neumím fotit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Zdeněk Bobek | pondělí 14.12.2009 8:28 | karma článku: 8,23 | přečteno: 922x
  • Další články autora

Zdeněk Bobek

Světový jazyk

Před pár lety jsem podlehl naléhání naší sousedky, a šel jsem učit angličtinu na učňovskou školu. Nebylo to nijak výdělečné, to ostatně učitelování nikdy nebylo - a bohužel ani nikdy nebude, ale bylo to velmi poučné. Velmi jsem se těšil, že náctiletá mládež vnese do mého života plného nudných technických překladů a cílevědomých manažerů z večerních kursů pro dospělé trochu svěžího vzduchu. S optimistickým úsměvem jsem vpadl do třídy, počmáral jsem tabuli časováním slovesa "to be" a procvičoval jsem jednoduché věty. Občas jsem utrousil bonmot o důležitosti angličtiny pro číšníky a servírky, občas jsem cvičení oživil nějakou legrační větou. Dětem se to líbilo. Jaké bylo mé překvapení, když mi po několika týdnech sdělili, že moje hodiny jsou príma, ale němčina je stejně důležitější než angličtina.

7.9.2013 v 10:00 | Karma: 15,19 | Přečteno: 593x | Diskuse| Kultura

Zdeněk Bobek

Zvýšení DPH na knihy je barbarské

Zdražení knih, která vyvolá vyšší sazba DPH, bude mít neblahé důsledky nejen pro knižní trh, ale i pro vzdělávání. Vládní úřednící, si nejsou schopni uvědomit, jaké to může mít důsledky. Nejspíš sami, krom oběžníků a vzkazů na stole, mnoho nečtou.

5.3.2011 v 12:20 | Karma: 12,19 | Přečteno: 712x | Diskuse| Politika

Zdeněk Bobek

Bombajské motorky

Bombaj a motorky, to prostě jedno bez druhého nemůže být. V městě s příliš úzkými ulicemi, stavěnými ve zcela jiné epoše, které se ucpávají stokrát za den, aby se zase jako zázrakem uvolnily a opět na chvíli proudili svou dvaceti až třicetikilometrovou rychlostí je motorka nejpraktičtějším dopravním prostředkem. Jsou jich tady miliony. Všech značek a typů. Hondy, Yamahy, Yezdi, čínské motorky, indické motorky, skútry, naháče, choppery, novější i starší, cokoli si vzpomenete, dřív nebo později to uvidíte. Viděl jsem mnoho Enfieldů, vypadaly jak z muzea, ale před rekonstrukcí, a ten zvuk, všichni milovníci chopperů musí při tom zvuku slintat.

21.6.2010 v 17:30 | Karma: 11,36 | Přečteno: 896x | Diskuse| Cestování

Zdeněk Bobek

11. 10. 2009 den 9. - Neděle

Musel jsem svoje psaní o Bombaji přerušit, protože v mém životě se odehrálo několik dramatických a smutných událostí, které mou mysl odvedli jinam. Ale teď se vracím, abych pokračoval ve vyprávění, které jsem nazval Bombajský deník, a které přestane být deníkem, protože s odstupem času cítím, že nemá smysl popisovat den za dnem, jak jsem je naťukal do laptopu v hotelu, ale spíše za zaměřím na několik oddělených témat. Takže jedeme dál:

12.6.2010 v 21:05 | Karma: 9,18 | Přečteno: 677x | Diskuse| Cestování

Zdeněk Bobek

Ta naše armáda česká

Tak jsme se zase předvedli, hezky česky. Generál Šedivý napsal svůj názor, opřel se o svou celoživotní zkušenost a o své vzdělání, a napsal upřímně, co si myslí. Napsal to právě včas, doslova za 5 minut 12, v době, kdy se bude zase rozhodovat o změnách, o penězích a o organizaci naší armády. Pro pana generála je armáda národní poklad. OK, já bych to až tak vzletně nenazval, držel bych se víc při zemi, ale já nejsem generál, který armádě zasvětil celý svůj život, takže ode mne by to znělo divně.

12.6.2010 v 15:58 | Karma: 24,22 | Přečteno: 2266x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1087x
Narozen v Praze, žije v Brně, pracoval v mnoha - často velmi odlišných - profesích. Dnes se živí jako překladatel, tlumočník a učitel angličtiny na volné noze. Miluje rokenrol, blues, boogie-woogie, dobré jídlo a zajímavé knihy a filmy.