Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zvýšení DPH na knihy je barbarské

Zdražení knih, která vyvolá vyšší sazba DPH, bude mít neblahé důsledky nejen pro knižní trh, ale i pro vzdělávání. Vládní úřednící, si nejsou schopni uvědomit, jaké to může mít důsledky. Nejspíš sami, krom oběžníků a vzkazů na stole, mnoho nečtou.

Vládli nám již různí ptáčci, momentálně jsou u vlády hrabiví barbaři. Ne, že by ti předcházející byli menší zloději, já-na-bráchové, úplatkáři, mafiáni a nekompetentní diletanti, neschopní nebo neochotní řídit tuto zemi.

Ale vláda, která napaří takové DPH na knihy a odmítá připustit, že kniha, jako kulturní a vzdělávací statek, je přece jen něco jiného než smeták, auto, tričko nebo láhev rumu, je prostě vláda barbarská. Ale dalo se snad čekat něco jiného, když do čela země zasedla firma hlídačů, černých šerifů a soukromých detektivů v čele s televizním šoumenem? Nemusíte odpovídat, je to řečnická otázka, jsem prostě po naštvanej.

Předcházející mafie, které jsme si zvolili, prošustrovaly, co se dalo, a tahle mafie v tom prostě bude pokračovat nezměněným tempem. Kolik let bude naše země potřebovat než se dostane z postkomunistického marasmu v němž křeslo v parlamentu a pozice ve vládě jsou chápány jako cesta k osobnímu obohacení, namísto toho, aby to byly především chápány jako služba této zemi a jejím občanům?
Kulturní statky, intelektuální hodnoty a prostředky vzdělávání jsou pro mocné naší republiky jen prázdné pojmy. Kniha, skriptum, příručka i učebnice jsou pro ně pouhým zdrojem daní, které z nás chtějí vydolovat, aby měli více na rozdávání zakázek svýchm kamarádům a příbuzným.

Máme plná břicha, 20 dílů bezduchých televizních seriálů do týdne ale taky řepku, golfová hřiště nebo solární panely v místech, kde má růst obilí. Máme právo jezdit si kam chceme - zaplať pámbu - podnikat a svobodu slova - konečně - a taky vybrat si u voleb mezi mafiány s modrou, oranžovou, červenou nebo černou kravatou (jako kdyby v tom byl nějaký zásadní rozdíl).

Ale copak máme také povinnost držet hubu a krok? Máme se stále jen smiřovat s arogancí mocných, která se stává běžnou normou? Máme mlčet k rozhodnutím hlupáků? Mají občané stále jen platit za chyby, které udělali úředníci vlád předcházejících?

Přišel čas říci ne, mnoha hloupostem a vyšší sazba DPH na knihy je jednou z nich.

Související odkazy:

Výzva Svazu česých knihkupců a nakladatelů

http://sckn.cz/index.php?p=vyzva

Zpráva:

http://zpravy.idnes.cz/za-zdrazeni-knih-a-vstupenek-tvrde-zaplatime-varuje-ministr-kultury-1j9-/domaci.asp?c=A110224_1537895_domaci_taj

Zpráva

http://kultura.idnes.cz/vyzvu-na-obranu-knih-podepsali-havel-sverak-sommerova-a-20-tisic-dalsich-13r-/literatura.aspx?c=A110302_091801_literatura_ob

Zpráva

http://ekonomika.idnes.cz/knihy-zustaly-ve-vyssi-sazbe-dph-poslanci-zkusi-vyjednat-vyjimku-1cw-/ekonomika.aspx?c=A110302_201351_ekonomika_brm

Autor: Zdeněk Bobek | sobota 5.3.2011 12:20 | karma článku: 12,19 | přečteno: 712x
  • Další články autora

Zdeněk Bobek

Světový jazyk

Před pár lety jsem podlehl naléhání naší sousedky, a šel jsem učit angličtinu na učňovskou školu. Nebylo to nijak výdělečné, to ostatně učitelování nikdy nebylo - a bohužel ani nikdy nebude, ale bylo to velmi poučné. Velmi jsem se těšil, že náctiletá mládež vnese do mého života plného nudných technických překladů a cílevědomých manažerů z večerních kursů pro dospělé trochu svěžího vzduchu. S optimistickým úsměvem jsem vpadl do třídy, počmáral jsem tabuli časováním slovesa "to be" a procvičoval jsem jednoduché věty. Občas jsem utrousil bonmot o důležitosti angličtiny pro číšníky a servírky, občas jsem cvičení oživil nějakou legrační větou. Dětem se to líbilo. Jaké bylo mé překvapení, když mi po několika týdnech sdělili, že moje hodiny jsou príma, ale němčina je stejně důležitější než angličtina.

7.9.2013 v 10:00 | Karma: 15,19 | Přečteno: 593x | Diskuse| Kultura

Zdeněk Bobek

Bombajské motorky

Bombaj a motorky, to prostě jedno bez druhého nemůže být. V městě s příliš úzkými ulicemi, stavěnými ve zcela jiné epoše, které se ucpávají stokrát za den, aby se zase jako zázrakem uvolnily a opět na chvíli proudili svou dvaceti až třicetikilometrovou rychlostí je motorka nejpraktičtějším dopravním prostředkem. Jsou jich tady miliony. Všech značek a typů. Hondy, Yamahy, Yezdi, čínské motorky, indické motorky, skútry, naháče, choppery, novější i starší, cokoli si vzpomenete, dřív nebo později to uvidíte. Viděl jsem mnoho Enfieldů, vypadaly jak z muzea, ale před rekonstrukcí, a ten zvuk, všichni milovníci chopperů musí při tom zvuku slintat.

21.6.2010 v 17:30 | Karma: 11,36 | Přečteno: 896x | Diskuse| Cestování

Zdeněk Bobek

11. 10. 2009 den 9. - Neděle

Musel jsem svoje psaní o Bombaji přerušit, protože v mém životě se odehrálo několik dramatických a smutných událostí, které mou mysl odvedli jinam. Ale teď se vracím, abych pokračoval ve vyprávění, které jsem nazval Bombajský deník, a které přestane být deníkem, protože s odstupem času cítím, že nemá smysl popisovat den za dnem, jak jsem je naťukal do laptopu v hotelu, ale spíše za zaměřím na několik oddělených témat. Takže jedeme dál:

12.6.2010 v 21:05 | Karma: 9,18 | Přečteno: 677x | Diskuse| Cestování

Zdeněk Bobek

Ta naše armáda česká

Tak jsme se zase předvedli, hezky česky. Generál Šedivý napsal svůj názor, opřel se o svou celoživotní zkušenost a o své vzdělání, a napsal upřímně, co si myslí. Napsal to právě včas, doslova za 5 minut 12, v době, kdy se bude zase rozhodovat o změnách, o penězích a o organizaci naší armády. Pro pana generála je armáda národní poklad. OK, já bych to až tak vzletně nenazval, držel bych se víc při zemi, ale já nejsem generál, který armádě zasvětil celý svůj život, takže ode mne by to znělo divně.

12.6.2010 v 15:58 | Karma: 24,22 | Přečteno: 2266x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Bobek

Bombaj 9. 10. 2009 - 7. den – Rajské zahrady

Dnes jsme jen něco zařídili na půl hodinky a pak jsme si hráli na turisty. Výprava na Malabar Hill se ukázala jako skvělý nápad. Bombaj k nám otočila svou přívětivou tvář. Aspoň na chvíli, po těch náročných dnech aklimatizace. Zvykáme si, i když pomalu.

14.12.2009 v 8:28 | Karma: 8,23 | Přečteno: 922x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Kdo zabil penzijní reformu? Svůj díl nesou vláda i opozice

24. dubna 2024

Premium Ani po dvaceti letech diskusí se nedočkáme konsenzuálně přijaté reformy penzí, ale jen...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  13:49

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1087x
Narozen v Praze, žije v Brně, pracoval v mnoha - často velmi odlišných - profesích. Dnes se živí jako překladatel, tlumočník a učitel angličtiny na volné noze. Miluje rokenrol, blues, boogie-woogie, dobré jídlo a zajímavé knihy a filmy.